Yrittäjän oppisopimus

syys 1, 2019 | Aiheet, Yrittäjyys

Moi! Tein viime viikolla peliliikkeen ja aloitin koulunkäynnin yrittäjyyden ohella. Aloitin opinnot Gradiassa Jyväskylässä Viitaniemessä media-alan oppisopimuskoulutuksen ja media-ala kuvastaatakin vahvasti oman yrityksen toimintaa. Ala on kuitenkin aika laaja skaala, joten koulutuksessa tulee myös hyvin paljon uutta opittavaa.

Tapaaminen

Otin kesäkuussa yhteyttä Gradiaan koulutusmahdollisuuksista yrittäjänä ja sovittiinkin koulujen lomien loputtua tapaaminen ja kas, istuinkin jo seuraavana päivänä tapaamisesta julkaisugrafiikan oppitunneilla. 😀 Tämä tuli vähän yllättäen. Koulutuksenohjaaja sanoikin minulle että “Tää tulee nyt vähän nopeesti, mutta huomenna alkaisi ensimmäiset oppitunnit, pääsetkö?”

Tapaamisessa katsastettiin tilanteeni ja mitä osa-alueita haluan kehittää itsessäni myös valittiin kursseja joita haluan käydä. Se on ihan äärettömän hienoa miten koulussa otetaan huomioon yksilöllisesti kouluttautumisen tarpeet. Esimerkiksi eräs kouluttaja on laittanut minulle sähköpostia edellisenä iltana että ”Huomenna käymme asioita X ja X läpi, joten sinun ei välttämättä tarvitse tulla, mutta voit toki tulla oppitunneille mukaan.” Tästä tuli ihan äärettömän hyvä mieli, koska minulla olikin kasaantunut asiakastöitä ja pääsinkin purkamaan “ruuhkaa”.

Pyrin olemaan koulussa mahdollisimman paljon, koska haluan imeä kaikki tiedot ja taidot opetuksesta. Osaaminen onkin välttämätön jos ottaa tilanteeni huomioon, koska toimin yksin ja minulla ei ole ketään keltä kysyä apua ongelmatilanteen tultua. Teinkin aikaisemmin postauksen henkilökohtaisia fiiliksiä yrittäjyydestä ja ei mikään ihmekkään jos välillä tuntuu siltä että koko maailma murtuu vastoinkäymisen tullen, koska en ole verkostoitunut. Yksi kouluttaja sanoi minulle, että tällä alalla toimiminen on hyvin haastavaa yksin ja tämä helpotti mieltäni, koska kuulen sen jonkun muun suusta enkä ole vaan kokenut sitä oman pääni sisällä haastavaksi.

Oppisopimus omassa yrityksessä

Eli olen tällä hetkellä oppisopimuksella omassa yrityksessä ja tämä kuulostaa hyvin hassulta jos sanon että oon oppisopimuksella itselläni 😀 Luulin aikaisemmin että jos haluaa kouluttaa itseään yrittäjänä oppilaitoksissa, niin mahdollisuus on ainoastaan käydä yrittäjän ammattitutkinto tai vastaava oppisopimuksella tai sitten lähteä täyspäiväiseksi opiskelijaksi ja toimia sivutoimisena yrittäjänä. En tiedä miksi on jäänyt tällainen käsitys?

Yrittäjän oppisopimuksen ehdot ovat:

 • Yel-vakuutettu, Y-tunnus ja yritysmuotona tmi, osakeyhtiö, avoinyhtiö tai kommandiittiyhtiö
 • 25 h / viikko oman alan työtunteja täyteen.
 • Yrittäjä tarvitsee Mentorin eli henkilön joka seuraa omaa kehitystä ja on tukena opintojen ajan. Minun tilanteessani mentori tulisi olla henkilö joka toimii myös samalla alalla ja jos en löydä samalla alalla olevaa mentoria niin tähän kyllä käy hätätapauksessa jokin muu henkilö joka toimii myös yrittäjänä. Mentori minulla on edelleen hakusessa.

Gradian sivuilla kerrotaan että koulutuspäiviä 1-2 kertaa kuukaudessa. Olen ollut koulussa useammin ja tulenkin olemaan, koska en halua missata mitään. Esimerkiksi tällä viikolla olen ollut kahtena päivänä koulussa ja ensi viikolla menen myös kahdeksi päiväksi. En lähtenyt opiskelemaan paperien toivossa vaan mulle henkilökohtaisesti on tärkeää käytännön osaaminen eikä se “…on suorittanu tutkinnon X”-paperi. Tietysti onhan paperit vakuuttavammat jos ajattelee työllistymistä palkallisena alalla.

Näytöt

Näyttöjä tulisi tietysti suorittaa ja nämä jännittää ihan äärettömästi. Onneksi on jo arkistoissa tuhansia asiakastöitä joita voi kaivella näytön tullen tiskiin. Mua alkoi näytöt jännittämään entistä enempi, koska tällä viikolla eräällä aikuisopiskelijalla kyyneleet valui poskille hänen kertoessaan minulle näytössä saamastaan palautteesta. Kyseessä oli valokuvauksen näyttö ja hänelle sanottiin että hänen ei kannata jatkaa enää valokuvaamista, koska hän on niin huono siinä. En sitten tiedä oliko siinä jonkinlainen väärinymmärrys puolin ja toisin? Ainakin toivon niin koska mielestäni jokainen ihminen on kehityskelpoinen ja jos jokin on mennyt pieleen niin palaute tulisi antaa rakentavasti eikä sanoa että susta ei ole tähän. Mulle tuli niin paha mieli tämän aikuisopiskelijan puolesta, koska hänen unelmansa on toimia alalla.

Koulutuksen kustannukset

Yksin toimiessa yrittäjänä tietysti tulee ansionmenetystä koulutuspäiviltä eli niin sanotusti miinuspäivä. Kulut kuitenkin juoksee koko ajan. Yrittäjä ei saa opintotukea, mutta koulutuspäiviltä saa 15 euron päivärahan sekä koututuspaikalle ajaessa kilometrikorvaukset. Kouluruokailu yrittäjän tulisi maksaa itse. Parkkimaksutkin tietysti tulee maksaa omasta pussista.

Fiiliksiä

Koulun aloittaminen on kyllä tuonut itseeni ihan uutta boostia. Tietysti helppoahan nämä seuraavat kaksi vuotta ei tule olemaan, koska pyrin olemaan koulussa mahdollisimmat paljon sekä hoitamaan työt. Työ ja osaaminen on mulle ihan supertärkeä asia elämässä, joten olen valmistautunut tähän ja annan itsestäni kaiken.

Oon myös pohtinut sitä että oonko tehnyt virheen että olen hypännyt ensiksi yrittäjäksi tälle alalle ja nyt vasta menen kouluun. Normalistihan koulut käydään ensin ja sitten siirrytään työelämään. Tulin siihen tulokseen että koulutus antaa mulle nyt paljon enemmän viiden vuoden työkokemuksen jälkeen (muutaman vuoden yrittäjyys), koska nyt tiedän sen mitä minun tarvitsee kehittää itsessäni yrittäjänä sekä tällä alalla.

❤ Ina

2 Kommentit

 1. Hyvä Inanas <3 Olet mun suosikki!

  Vastaa
  • Voi Päivi, kuin myös <3

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusi vuosi, vanha minä, mutta jollain tapaa uusi minä

Moi! Ihan ensimmäiseksi haluan kiittää kaikkia joiden kanssa olen ollut kontaktissa menneen vuoden...

Risteilyllä ja hiusjuttuja

En edes muista koska viimeksi on tullut käytyä risteilyllä. Nopeasti laskettuna ehkä n. 10 vuotta...

Kyläpoliisi

Termi kyläpoliisi taitaa kuvastaa minua aika hyvin tällä hetkellä! Vai onko tää sittenkin...

Karanteeniajan fiiliksiä yrittäjänä

Useita vuosia jokaiselle työpäivälle on ollut ainakin se yksi toimeksianto graafisen suunnittelun...

Kiinteämpi kroppa ilman liikuntaa? – Kuivaharjaus

Heippa! Halusin jakaa kokemukseni kuivaharjaamisesta, koska olen kokenut kuivaharjauksen oikeasti...

Ensimmäinen postaus

Hello! APUA! Ensimmäinen postaus! Koen ehkä hieman jonkinlaisia suorituspaineta tätä kirjottaessa...

Matkanvaraus -ahdistus

Moi! Nyt se tuli tehtyä, meinaan matka varattu! Kauan pohdin sitä, että viitsiikö sitä taas lähteä...

Vinkkejä parempaan uneen

Moi! Vähälle jääneet yöunet ovat varmastikin useammalle ongelma. Olen huomannut, että itselläni...

Hampaidenvalkaisu Turkissa

MOI! Kovasti markkinoidaan Alanyassa hampaidenhoitoa suomalaisille. Sainkin käteeni esitteen jossa...

Tätä et halua kokea pitkällä lennolla

Moi! Pääsinkin viimeksi vauhtiin Turkin postauksilla, joten matkustusaiheessa jatketaan ja...

Henkilökohtaisia fiiliksiä yrittäjyydestä

Moi! Tässä alkaa pian täyttymään toinen vuosi yrittäjänä. On päässyt tekemään niitä asioita mitä...

Matka Thaimaahan

Varattiin matka syksyllä Thaimaahan ja peruutimmekin tämän n. viikko varauksesta työkiireiden sekä...

Ripsien kestovärjäys kotona

Heippa! Oon pitkään halunnut kokeilla ripsien kestovärjäystä kotona, joten Kärkkäisiltä tarttui...

Kokemus syövästä – Hodgkinin lymfooma

On ollut aikaa ajatella kaikkia asioita mitä elämä on tuonut tullessaan ja sitä on myös alkanut...

Turkki – Positiivinen yllätys

Olimme aviomieheni kanssa kesäkuussa Alanyassa viikon. En tiedä miksi kohdetta on tullut vältettyä...

Kaupat hometalosta

Halusin kirjoittaa lähipiirissä olevan henkilön kokemuksen ensiasunnon ostosta, joka paljastuikin...

Avopurenta – Kannattaako leukaleikkaus?

Moi! Yllä olevat kuvat ovat napannut hammaslääkäri vuosina 2015 tammikuussa ja 2017 heinäkuussa....

Testissä: Apple AirPods

Ostin tuossa noin kolme kuukautta sitten Apple Airpods langattomat kuulokkeet ongelmatilainteiden...

Testissä The Ordinary AHA 30%+BHA 2% Peeling Solution

Moi ja hyvää alkanutta vuotta 2021! Mun kiinnostus heräsi Kanadalaisen valmistajan The Ordinaryn...

Pin It on Pinterest