Kaupat hometalosta

joulu 12, 2020 | Aiheet, Yleinen

Halusin kirjoittaa lähipiirissä olevan henkilön kokemuksen ensiasunnon ostosta, joka paljastuikin myöhemmin omakotitalon ostajan pahimmaksi peloksi eli hometaloksi. Tilanne oli hyvin pitkään raastava ja hyvin sekava. Ilmeni useita muitakin asioita jota myyjät pimittivät ja elämä jatkui epätietoisuudessa, sekä ulkopuolisilta pyydetty apu ohjautui alkutaipaleella väärille urille. Mistään ei juuri saanut selkeää ohjeistusta miten kannattaisi hometalotapauksessa/epäilyssä toimia. Tähän kirjoitukseen poimin asiat tiivistettynä mistä kaikki lähti, missä meneteltiin väärin asianomaisena ja miten tilanne ratkesi. Kirjoituksen lopussa yhteenveto jos olet vastaavanlaisessa tilanteessa mistä kannattaa lähteä liikkelle. Edellyttäen, että olet talokauppoja tehdessä ottanut oikeusturvavakuutuksen.

Hometalon osto

Omakotitalon myyjät olivat hyvin mukava ja herttainen pappispariskunta ja he vaikuttivat asiantuntevilta ja luotettavilta. He painottivat asunnon myyntiesitteessä, sekä näytössä kuinka talo on yläkerran osalta täysin peruskorjattu pariskunnan toisen osapuolen rakennusalan ammattitaitoa hyödyntäen (rakennusalan yrittäjä) ja alunperin talo olisi rakennettu 70-luvulla rakennusmestarin toimesta. Vakuuttivat myös, että esimerkiksi kuntotarkastus olisi vain rahan haaskausta, sillä heidän sanojensa mukaan he tiesivät parhaiten missä kunnossa talon rakenteet ovat. Luotto oli siis kova. Kaupat tehtiin, muutettiin ja elämää jatkettiin. 

Pikkuhiljaa alkoi selvitä asioita, jotka olivat ei toivottuja joista myyjät eivät kertoneet esim. tontin ympärille tulikin pitkään kestävä tietyömaa, kiinteistövero olikin tuplat ja myöhemmin asiaa ei helpottanut talon ostajan verkkokauppatoiminnan reklamaatiot asiakkailta joissa kertoivat tuotteiden haisevan voimakkaasti homeelta. Verkkokauppatoiminta alkoi hiipumaan hiipumistaan. Myöhemmin selvisi myös, että naapurin talo oli rakennusmestarin rakentama eikä talo josta kaupat tehtiin. 

Homekoiratutkimukset

Verkkokaupan asiakkaiden reklamaatiot alkoivat vaivaamaan ja tietysti yritystoiminnan myynnin lasku. Talon ostaja antoi toimeksiannon homekoiratutkimuksia tekevälle yrittäjälle. Tutkimus tehtiin ja koirat merkkasivat muutaman paikan alakerrasta ja tutkija otti näytteitä. Tutkija antoi raportin ja kertoi, että ei talosta mitään niin hälyttävää löytynyt, että olisi oikeutettu tekemään reklamaatiota kaupan purkuun, joten huolet sikseen ja ehkä uudella ilmanvaihdon ratkaisuilla sisäilmasta saisi paremman. Helpotus oli suuri, ettei löytynyt terveydelle haitallisia homeita ja pystyi osittain jatkamaan elämää taas normaalin tapaan. 

Myöhemmin kuitenkin yläkerrassa päämakuhuoneen vaihtaminen toiseen yläkerran huoneeseen sai aikaan tukkoisuutta, hengenahdistusta ja jatkuvaa ihon kutinaa. Hälytyskellot alkoivat taas soida ja paniikki iski päälle. Talon ostaja teki testin ja lähti viikoksi talosta pois selvittääkseen helpottavatko oireet, ja kyllä ne helpottivat. Oireet alkoivat laantumaan ja taloon palatessa homeen hajun haistoi omistaja itsekin voimakkaasti. Tukkoisuus, hengenahdistus ja ihon kutina alkoi jälleen.

Nyt oli siis aika tehdä lisää tutkimuksia, jotka olisivat pomminvarmoja eli rakenneavauksia, sekä sisäilmatutkimuksia, mutta kuka ne maksaa? Ostaja soitti moneen eri paikkaan ja lähti selvittämään mitä tulisi tehdä ensimmäiseksi. Juuri mistään ei osattu neuvoa. Hänellä oli oikeusturvavakuutus, mutta ei löytänyt mistään selkotietoa, että missä vaiheessa tämän saa peliin mukaan. Vastauksia ei edes löytynyt pankista josta vakuutus oli myönnetty. Hän onnekseen löysi erään lakimiestoimiston nettisivustolta tietoa, että oikeusturvavakuutuksen korvauksia voi käyttää hyödyksi juurikin rakenneavauksissa, sisäilmatutkimuksissa että lakimiehen kustannuksissa. Talon ostaja laittoikin vakuutushakemuksen täytetettynä ja hän sai myönteisen päätöksen, eli hänelle luvattiin kulukorvauksia tarvittaviin toimiin.

Hän antoi toimeksiannon lakimiestoimistolle, josta löysi kysymyksiin vastauksia. Lakimiehen kartoitettua tilanteen hän kertoi ikävissään, että ostajana hän on tehnyt jo virheen, koska oli teettänyt homekoiratutkimuksen jossa koirat olivat merkanneet muutaman paikan alakerrasta eli hän oli aloittanut tutkimukset ennen kuin oli reklamoinut talosta myyjille. Alakerran osalta reklamaatio ei tulisi menemään läpi. Jos talon alakerrasta ilmenee terveydelle haitallisia mikrobeja sisäilmatutkimuksissa tai jotain hälyttävää rakenneavauksissa tulee niellä tappio. Lakimies kuitenkin sanoi, että voidaan lähteä hakemaan oikeutta hinnanalennuksella, koska myyjät eivät olleet kertoneet olennaisia tietoja talon myyntihetkellä. Tämänkin suhteen hän oli hyvin skeptinen. Reklamaatioaika on viisi vuotta, mutta kun virheen toteaa tulee siitä ilmoittaa heti myyjille.

Sovittelu

Lakimies otti talon myyjiin yhteyttä ja he tarjosivat väärin ilmoitetun kiinteistöveron osalta 600 euroa ja vastineessaan kielsivät talon olevan kosteusvaurioinen, sillä heidän asuessaan homeongelmista ei ollut minkäänlaisia merkkejä. Myyjät korostivat edelleen sitä kuinka talon yläkerta on priimakunnossa ja alakertaan olisi hyvä asentaa ilmalämpöpumppu, joka parantaisi sisäilmaa merkittävästi (WHAT?!). He viittasivat myös ostajan aloittaneet tutkimukset homekoirien avulla, josta olisi pitänyt ilmoittaa välittömästi heille. Yritystoiminnan heikentymisestä hajuhaittojen vuoksi he olivat pahoillaan ja sanoivat ostajalle, että sinä olet nuori, kyllä sinä jotain keksit. 

Rakennusterveysasiantuntijan käynti

Talon ostaja ei tässä vaiheessa luovuttanut vaan odotteli sitkeästi rakennusterveysasiantuntija käyntiä, koska tiesi talossa olevan jotain vakavampaa. Rakennusterveysasiantuntija tutki talon perin pohjin ja talosta löytyi kattava määrä huomautettavaa erityisesti talon yläkerrasta. Talo myytiin yläkerran osalta täysin peruskorjattuna, mutta todellisuudessa remontointi oltiin tehty vanhojen pintojen päälle, mitään purkaamatta, mukaanlukien kylpyhuone. Sisäilman mittaukset suoritettiin Andersen-keräimellä ja selvisi, että yläkerta oli sisäilmaltaan terveysriski.

Talo oli myös paloturvallisuuden kannalta riski, eli palon syttyessä vakuutus ei olisi korvannut mitään. Rakennusterveysasiantuntija mukaan talossa on terveyshaitta ja sieltä tulisi muuttaa pois kunnes talo on kunnostettu, mutta halvemmaksi tulisi purkaa kokonaan.

Tämä kääntyikin talon ostajan kannalta paremmaksi oikeuden näkökulmasta sillä, koska homekoirat olivat merkanneet vain alakerran paikat ja yläkerran osalta myyjät olivat vannoneet olevan täysin kunnossa.

Uusi sovittelu

Loppujen lopuksi talon myyjillä oli ainoana vaihtoehtona kääntyä talokauppojen purkuun. Rakennusterveysasiantuntijan raportti sisälsi niin paljon huomautettavaa sekä terveydelle haitallisia Aspergillus -homeita (Aspergilluslajit ovat allergisoivia). Talon ostaja luovutti talon myyjille ja sai osittain maksamansa summan takaisin -> sovittelussa ostaja maksoi asumishyötyä talon myyjille neljältä vuodelta sekä joutui luopumaan omasta irtaimistostaan jotka talon myyjät lopulta vaativat häneltä. 

Tätä tapausta on ollut surullista katsoa vierestä, sillä talon ostaja sairastui astmaan, menetti kaiken omaisuuden mukaan lukien oman kannattavan yritystoiminnan, jota oli pyörittänyt lähes 10 vuotta. Talon myyjille tämä tietysti on ollut kova kohtalo.

Mitä tehdä jos epäilet ostamassasi talossa hometta?

 • Ennen ostoa tietysti kannattaa teetettää kuntotarkastus vaikka myyjä olisi kuinka rakennusalan ammattilainen/mestari. Maksakaa esimerkiksi 50/50 kuntotarkastuksen kuluista sillä kuntotarkastus on ostajan että myyjän turvana.
 • Tarkasta itse talon kiinteistövero sekä mahdolliset tulevat hankkeet kunnalta, mikäli myyjä on yksityinen. Asuntokauppa kiinteistövälittäjän kautta on luotettavaa yleistietojen osalta, mutta aina tietysti saattaa sattua inhimillisiä virheitä.
 • Ota oikeusturvavakuutus taloa ostaessa.
 • Laatuvirheen ilmetessä, reklamoi ensin myyjiä.
 • Myyjien kiistämisen jälkeen ota yhteyttä oikeusturvavakuutuksesi myöntäjään.
 • Kun saat myönteisen päätöksen vakuutuksesta niin voit aloittaa tutkimukset ja lakimies on hyvä hommata varhaisessa vaiheessa tutkimusten edetessä. Lakimies neuvoo sinua miten edetä.
 • Muista säilyttää kaikki kuitit ja tositteet tutkimuksista.

4 Kommentit

 1. Voi kamalaa! Olen hengessä mukana 🙁

  Vastaa
  • Kiitos Päivi <3

   Vastaa
  • Ei jumankauta et siitä tollasta sit paljastu 😤😭 En osaa muuta sanoo ku et Paljon Voima haleja koko porukalle 💕

   Vastaa
   • Kiitos tuhannesti 💕

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uusi vuosi, vanha minä, mutta jollain tapaa uusi minä

Moi! Ihan ensimmäiseksi haluan kiittää kaikkia joiden kanssa olen ollut kontaktissa menneen vuoden...

Tätä et halua kokea pitkällä lennolla

Moi! Pääsinkin viimeksi vauhtiin Turkin postauksilla, joten matkustusaiheessa jatketaan ja...

Henkilökohtaisia fiiliksiä yrittäjyydestä

Moi! Tässä alkaa pian täyttymään toinen vuosi yrittäjänä. On päässyt tekemään niitä asioita mitä...

Karanteeniajan fiiliksiä yrittäjänä

Useita vuosia jokaiselle työpäivälle on ollut ainakin se yksi toimeksianto graafisen suunnittelun...

Kokemus syövästä – Hodgkinin lymfooma

On ollut aikaa ajatella kaikkia asioita mitä elämä on tuonut tullessaan ja sitä on myös alkanut...

Testissä The Ordinary AHA 30%+BHA 2% Peeling Solution

Moi ja hyvää alkanutta vuotta 2021! Mun kiinnostus heräsi Kanadalaisen valmistajan The Ordinaryn...

Vinkkejä parempaan uneen

Moi! Vähälle jääneet yöunet ovat varmastikin useammalle ongelma. Olen huomannut, että itselläni...

Yrittäjän oppisopimus

Moi! Tein viime viikolla peliliikkeen ja aloitin koulunkäynnin yrittäjyyden ohella. Aloitin...

Hampaidenvalkaisu Turkissa

MOI! Kovasti markkinoidaan Alanyassa hampaidenhoitoa suomalaisille. Sainkin käteeni esitteen jossa...

Matka Thaimaahan

Varattiin matka syksyllä Thaimaahan ja peruutimmekin tämän n. viikko varauksesta työkiireiden sekä...

Ensimmäinen postaus

Hello! APUA! Ensimmäinen postaus! Koen ehkä hieman jonkinlaisia suorituspaineta tätä kirjottaessa...

Matkanvaraus -ahdistus

Moi! Nyt se tuli tehtyä, meinaan matka varattu! Kauan pohdin sitä, että viitsiikö sitä taas lähteä...

Kiinteämpi kroppa ilman liikuntaa? – Kuivaharjaus

Heippa! Halusin jakaa kokemukseni kuivaharjaamisesta, koska olen kokenut kuivaharjauksen oikeasti...

Turkki – Positiivinen yllätys

Olimme aviomieheni kanssa kesäkuussa Alanyassa viikon. En tiedä miksi kohdetta on tullut vältettyä...

Kyläpoliisi

Termi kyläpoliisi taitaa kuvastaa minua aika hyvin tällä hetkellä! Vai onko tää sittenkin...

Ripsien kestovärjäys kotona

Heippa! Oon pitkään halunnut kokeilla ripsien kestovärjäystä kotona, joten Kärkkäisiltä tarttui...

Risteilyllä ja hiusjuttuja

En edes muista koska viimeksi on tullut käytyä risteilyllä. Nopeasti laskettuna ehkä n. 10 vuotta...

Avopurenta – Kannattaako leukaleikkaus?

Moi! Yllä olevat kuvat ovat napannut hammaslääkäri vuosina 2015 tammikuussa ja 2017 heinäkuussa....

Testissä: Apple AirPods

Ostin tuossa noin kolme kuukautta sitten Apple Airpods langattomat kuulokkeet ongelmatilainteiden...

Pin It on Pinterest