Avopurenta – Kannattaako leukaleikkaus?

elo 23, 2019 | Aiheet, Hyvinvointi & terveys

Moi! Yllä olevat kuvat ovat napannut hammaslääkäri vuosina 2015 tammikuussa ja 2017 heinäkuussa. Tuo muutos, se on aika suuri.

Koko elämäni mua on kiusannut avopurenta eli ylä- ja alaleuan hampaat eivät kohtaa yhteen purtaessa. Tätä ongelmaa yritettiin korjailla oikomishoidolla ala-asteella, mutta tuloksetta. Purentavirheestä aiheutui kovia leukakipuja sekä vaikeuksia syödä. Jouduin ajoittain siirtymään nestemäiselle ravinnolle, koska leukalihakseni olivat niin kipeät. Hampaiden narskuttelukin nukkuessa meni todella pahaksi johon purentakiskokaan ei enää auttanut. Olen myös hävennyt itseäni leukani sekä purentani takia. Näistä syistä lähdin korjauttamaan purentani. Huono purenta vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko kehoon.

4 vuoden projekti

Leukaleikkaus on ollut mun elämässä yksi suurimmista projekteista ja tähän täytyy sitoutua 100%. Projekti laitettiin känytiin v. 2015 ja kävin nyt kesäkuussa viimeisessä kotrollikäynnissä Jyväskylän leukapolilla.

Projekti aloitettiin viisaudenhampaiden poistoleikkauksella ja tämän jälkeen poistettiin alarivistöstä muutama hammas. Hampaidenpoisto hirvitti, koska kyseessä oli kuitenkin kaksi tervettä hammasta. Hyvä päätös se kuitenkin oli. Näiden operaatioiden jälkeen aloitettiin oikomishoito.

Oikomishoitoa oli kaiken kaikkiaan muutaman vuoden. Raudat oli hieman ahdistavaa saada suuhun uudestaan aikuisiällä, koska pelkäsin muiden ihmisten reaktiota/kommentteja. Yksi kommentti minulle on jäänyt näistä mieleen “No hyi helvetti”. Tämä oli tsemppava kommentti, kiitos hänelle siitä! 😀 Tämän kommentin jälkeen aloinkin välttämään nauramista muiden kuin läheisten ihmisten seurassa. Typerältä kyllä tuntuu jälkeen päin, että miksi antaa murtaa itsensä tuollaisella asiattomalla heitolla.

Leukaleikkaus

Hammasrivistön ollessa suht hyvällä mallilla päästiinkiin h-hetkeen eli leikkaukseen. Tähän piti valmistautua henkisesti hyvin sekä syödä “viimeinen ehtoollinen”. Käsitykseni mukaan leikkauksessa murrettiin leukaluut ja leukaa liu’utettiin n. 1cm eteenpäin. Leikkauksen jälkeen hampaat sidottiin yhteen kuminauhoilla ja nämä nämä kuminauhat pitivät olla suussa n. yli puolen vuoden ajan ja tietysti vaihdella niitä aktiivisesti uusiin kuminauhoihin. Leikkauksen jälkeen puhuminen ja syöminen oli alussa hyvin haastavaa. Sairaalassa olin muistaakseni 2-3 päivää.

Kivut olivat pahimmillaan n. 2 viikon – kahden kuukauden välillä ja kivuttomaan leukaan meni n. vuosi leikkauksesta. Normaaliin ruokavalioon pystyin palaamaan reilun puolen vuoden jälkeen leikkauksesta. Pureskelu kuitenkin aiheutti vielä kipua.

Horror… Kuvia n. viikko leikkauksen jälkeen.

Leukaleikkauksen jälkeen ruokavalio koostuu pelkistä nestemäisistä sekä sosemaisista ruoista. Painoa putosi reippaasti tämän puolenvuoden aikana, joka johti n. vuoden mittaiseen kuukautisten poisjäämiseen. Pudonneet kilot olen tavoittanut viime vuonna.

n. 5 kuukauden kuluttua leikkauksesta aloin olemaan aika minikokoinen.

Minä, hammasraudat ja kuminaudat 😀 n. 8 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Itsetunto

Itse projektin aikana itsetunto oli huono ja se hävetyksen määrä omasta ulkonäöstä oli aika suuri. Etenkin tämän leikkauksen jälkeen, koska naama näytti hakatulta ja hampaat olivat sidottu yhteen usealla kuminauhalla. Jos olisin ollut tuolloin asiakaspalvelutehtävissä, niin en usko että olisin pystynyt menemään töihin. Ihan sen takia, koska pohjalla oli jo valmiiksi huono itsetunto jonka yhtenä aiheuttajana oli purentavirhe. (Sairauslomaa tästä leikkauksesta kirjoitetaan vain noin kuukausi.)

Muutamien kuukausien jälkeen alkoikin näkemään tulosta turvotuksen laskemisen jälkeen. Olin tuolloin niin fiiliksissä kun kasvot alkoi muokkaantumaan sellaiseksi minkälaista niistä oli toivonutkin ja ei ollutkaan enää taaksepäin vetäytyvää leukaa + isoa rakoa hampaiden välissä niiden ollessa yhdessä. Hammasrautojen poistamisen jälkeen se fiilis.. Se on mahtava!

Leuka oli tooosi jäykkä hymyilessä ensimmäisen vuoden.

Tunto ei ole palautunut

Usealla leukaleikkauksen läpi käyneellä käy niin että tunto ei enää palaudukaan entiselleen leukaan. Leikkauksesta alkaa olemaan reilu kaksi vuotta ja tuntoa on aavistuksen tullut takaisin, mutta luulen että tunnon palautuminen on jo pysähtynyt. Leuka tuntuu ehkä aavistuksen ylimääräiseltä, eli tunne on sellainen että olisi jokin maski leuan ympärillä. Alaikenissä paikoin on yliherkkyyttä eli kosketus tuntuu puukon pistokselta. Tämä ei minua haittaa, koska se oli maksu siitä että voin paremmin henkisesti sekä fyysisesti. Pitää vain aina muistaa ruokailun jälkeen käydä vilkaiseen peilistä ettei leukaan ole jäänyt roikkumaan puolta ateriaa. 😀 Kuulen aika usein ”Iina… sulla on tossa leuassa jotain..”. 😀

Sivuprofiili

Paljonko tämä maksoi?

Kokonaiskustannuksia en ole laskenut, mutta yhdeltä käynniltä aina veloitettiin tämä polikliniikkamaksu ja käyntejä oli useita kuukaudessa + kulkeminen Jämsänkoskelta Jyväskylään. Viisaudenhampaiden leikkauksesta sekä leukaleikkauksesta päiväkirurginen toiminpidemaksu sekä sairaalan hoitopäivämaksut.

Loppuiko narskuttelu?

Narskuttelen/puren hampaitani edelleen välillä unissani, mutta en niin rajusti. Eli tästä oli iso apu tähänkin ongelmaan. Olen miettinyt että kävisi ottamassa botuliinipistokset molemmille puolille purentalihaksiin. En vain tiedä, kannattaako se sitten loppupeleissä. Ensinnäkin se maksaa useita satasia.

Kannattaako leukaleikkaus?

Oman kokemuksen pohjalta edottomasti kannattaa, kun hyödyt leikkauksesta ovat kuitenkin niin suuret. Kaikki tuo on ollut vaivan ja tuskan arvoista. Koen eläväni nykyään helpompaa elämää tämän projektin jälkeen. Ei tarvitse enää painia pahoista itsetunto-ongelmista jota paha purentavirhe aiheutti, ei tarvitse elää kovissa kivuissa ja voi syödä puremistakin vaativaa ruokaa.

Hammaslääkärin mukaan avopurenta on haasteellinen korjauttaa ja saattaakin lähteä palautumaan lähtötilanteeseen. Hammasrautojen poistosta on nyt n. kaksi vuotta ja hampaat ovat siirtyneen ihan aavistuksen retentiolevyn käytöstä huolimatta. Hieman jännittää että joutuuko kolmannen kerran käymään oikomishoitoja lävitse. Saa nähdä.

Olen ollut niin tyytyväinen tähän lopputulokseen. Jyväskylän Leukapolikliniikalla on kyllä ihan huippuosaajia. Lämmin kiitos heille <3

Ennen (2015) ja jälkeen (2017).

<3 Ina

14 Kommentit

 1. Hienoa Ina! Ompas kiva, kun kerroit koko stoorin 🙂

  Vastaa
  • Kiitos Päivi❤😍

   Vastaa
 2. Heippa, luin sun jutun ja on toi kyllä hurja projekti! Itsellä avopurenta ja miettinyt pitkään tätä leikkausta, ( ymmärtääkseni samanlainen) jota oikomishammaslääkärini on minulle ehdottanut! Ainoa asia mikä mietityttää on se että onko tämä kaiken arvoista, jos ei ole mitään kipuja tullu tähän mennessä? Ainoa mikä on hankalaa on joitenkin juttujen syöminen ( tottunut kuitenkin) ja itsetunto on ollut koetuksella ulkonäköpaineista.
  Tunnottomuus kuullostaa hurjalta ja pitkäänkestävät kivut. Olisi mukava kuulla kokemuksestasi näihin kysymyksiin☺️
  Sulla ollut pitkä projekti ja voit olla ylpeä kun oot sitkeästi jaksanut monet vuodet tämän jutun parissa😍

  Vastaa
  • Moikka ja kiitos kommentista 😍 Musta tuntuu että jos itsellä ei olisi ollut kovia oireita tuosta avopurennasta niin aivan varmasti motivaatiota ei olisi ollut käymään tuota projektia läpi tai ainakin heikommalla menestyksellä. Sitäkään ei koskaan tiedä jos esim. vanhemmalla iällä alkaa tulemaan kovat oireet, että on pakko lähteä siihen ja sitten onkin riskit suuremmat. Tulikin mieleen, että ensimmäisen kerran sain lähetteen leukapolille 19 vuotiaana ja siellä he kannustivat minua lähtemään leikkaukseen, mutta silloin en halunnut, koska pystyin jotenkin elämään asian kanssa. Takaisinhan sinne menin sitten häntä koipien välissä 24 vuotiaana. 😀 Tunnoton on edelleen alahuuleni sekä puolet leuasta, mutta olen niin tottunut siihen että se ei minua haittaa. Kyllä Sofia suosittelen sulle leikkausta jos sulla on tosiaan saman tyyppinen purenta kuin minulla. Mulla vaikutti niin tradikaalisti elämänlaatuun tuo että liputan kyllä suuresti ton purenta kuntoon -asian puolesta! Jos kärsii itsetunto -ongelmista niin se kyllä syö energiaa tosi paljon 🙁 Kaikkea hyvää sulle Sofia <3

   Vastaa
 3. Hei, kiva kun vastasit☺️ On käynyt just mielessä nää myöhemmän iän ongelmat, jotka on todennäköiset mut ei voi vaan koskaan tietää! Joo itsellä ei ole niin kovasti oikoja suositellut ja puhunut sen puolesta (varmaankin koska se ei ole ollut ongelma peruselämässä), enemmän vain maininnut tästä vaihtoehdosta. Itsekkin olen epäröinyt tuota ja olen tällä hetkellä 20 vuotias. Oon vähän yrittänyt tutkia minkälaisesta projektista on kyse ja löysin tän sun postauksen, joka avasi tosi hyvin mielessä pyörineitä ajatuksia!😍
  Ihanaa kuulla kuinka tämä toimenpide on helpottanut sun elämää ja oot ollu tyytyväinen lopputulokseen♥️ Itsetunto on muuttuva ja se että ei oo liian ankara ja vaativa itseä kohtaan on helpottanut omaa elämää tosi paljon! Kiitos rohkasusta, ja kaikkea hyvää myös sullekkin!😊

  Vastaa
  • Kiitos Sofia 😍 Ihan mahtava kuulla et on ollut jotakin hyötyä sinulle tästä postauksesta 😍 Sulla onkin nyt pähkäiltävää asian suhteen.. Tosiaan kaikki tutut/tutuntutut eivät ole katuneet sitä että on käyneet projektin lävitse. Hyödyt on kuitenkin niin suuret. Joskus jostain keskustelupalstalta luin että jotkut ovat katuneet koska lopputulos ei ole ollut hyvä / joutunut operaatioon uudestaan. Riskithän on aina matkassa 🙁 Hammasasiat on kyllä niin kettumaisia juttuja.

   Vastaa
  • Kiva lukea! Minulle tehtiin molemille leuoille korjausleikkaus tammikuussa. Nyt käytän vielä kolmia kuminauhoja. Olen tyytyväinen, että päätin mennä leikkaukseen, mutta kipu oli sen verran paljon jälkeenpäin, että jos olisin tiennyt, en olisi varmaan uskaltanut leikata ollenkaan. On paljon parempi purenta nyt. Tunto ei ole tullut kokonaan takaisin alaleukaan, mutta tulee lisää koko ajan. Luin paljon samanlaiset asiat mitä olen käynyt läpi. Nyt odotan, että pääsen eroon raudoista.

   Vastaa
   • Hei kiitos kommentista 🙂 Voi jestas, sulla ollut ylä- ja alaleuka ollut operaatiossa.. Varmasti kovia aikoja ollut toipua. Toivotaan, että tunto sieltä palautuisi ja leuasta tulisi täysin kivuton. Tsemppiä jatkoon Patrik 👍👍👍

 4. Moikka! Kiitos hyvin kirjoitetusta tekstistä. Minulla on myös avopurenta ja minulle ollaan aloittamassa oikomishoito pian. Oliko sinulla artikuloinnin kanssa ongelmia avopurennan kanssa. Esim. s -kirjain on minulla alkanut purennan avautumisen jälkeen hiukan sössöttämään. Jos sinulla oli kyseistä ongelmaa niin korjaantuiko se oikomishoidolla?

  Vastaa
  • Moi! Suurikiitos kommentista ja palutteesta. 🙏 Aika hyvä kysymys! Nyt kun aloin miettimään, niin kyllä toisinaan joissain sanoissa ilmeni sössötystä. Se ei kuitenkaan ole ikinä ollut niin paha, että se olisi häirinnyt minu. Eli minun kohdalla se kyllä auttoi siihen vähäiseen sössöttämiseen. Uskoisin, että tämä projekti auttaa myös sinulla. Tietty sössötys oli pahimmillaan silloin kun sai hammasrautojen poiston jälkeen retentiolevyn jota tuli käyttää 24/7, mutta sen kanssa kuitenkin oppi puhumaan ilman häiritsevää sössötystä. Kannattaa vielä tämä asia kysyä sinun hoitavalta hammaslääkäriltä 🙂 Toivotan sulle megapaljon tsemppiä projektiin!

   Vastaa
 5. Vau kuinka kaunis! Pääseekö leikkaukseen helposti julkisella puolella?

  Vastaa
  • No kiitos 😊 Omalla kohdalla ei ollut ainakaan mitään ongelmaa asian suhteen. Ja kaikki tutut jotka on kärsinyt pahasta purentavirheestä, niin ei tietääkseni ole heilläkään ollut vaikeaa prosessia päästä leikkaukseen kunnallisella puolella.

   Vastaa
 6. Hei ja kiitos tärkeästä postauksesta! Samaistun monen kohdan kanssa ja tässä oli tosi paljon hyvää tietoa❤️
  Mulla on sama operaatio vielä alku vaiheessa, ja olen odottanut sen alkua kohta viisi vuotta😅 mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!
  Miten sun suun tunto nykyään? Onko alahuuli edelleen tunnoton? Ja kun kirjoitit, että kivut kesti leikkauksen jälkeen, niin muistatko kuinka kauan jouduit syömään kipulääkkeitä?

  Vastaa
  • Isoiso kiitos ❤️ no kyllä, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Kokisin, että tunto on palautunut ihan pikkuriikkisen viimeisiltä vuosilta. Mutta esim. pystyn nipistämään omaa alahuulta täysiä ja se ei satu olenkaan (jotain pientä tuntemusta), tai jos vahingossa puraisen alahuulta niin että iho menee rikki niin se ei juurikaan satu. Joitain spotteja alahuulen alueella on josta ikäänkuin olisi parempi tunto. Jos en ihan väärin muista, niin taisin käyttää kipulääkkeitä 2-3 kk säännöllisesti (800 mg Buranaa sekä 1g para-tabsia). Näit tuli popsittua ainakin se eka kuukausi molempia 3 kpl päivässä, sitten seuraavat kuukaudet pärjäsin muistaakseni muutamalla lääkkeellä päivässä. Pikkuhiljaa kipua alkoi olemaan vain esim syödessä, eikä jatkuvaa juilimista johon ei tarvinnut napsia lääkkeitä. Ihan huikeesti sulle tsemppiä projektiin! ❤️

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vinkkejä parempaan uneen

Moi! Vähälle jääneet yöunet ovat varmastikin useammalle ongelma. Olen huomannut, että itselläni...

Tätä et halua kokea pitkällä lennolla

Moi! Pääsinkin viimeksi vauhtiin Turkin postauksilla, joten matkustusaiheessa jatketaan ja...

Matkanvaraus -ahdistus

Moi! Nyt se tuli tehtyä, meinaan matka varattu! Kauan pohdin sitä, että viitsiikö sitä taas lähteä...

Kaupat hometalosta

Halusin kirjoittaa lähipiirissä olevan henkilön kokemuksen ensiasunnon ostosta, joka paljastuikin...

Ensimmäinen postaus

Hello! APUA! Ensimmäinen postaus! Koen ehkä hieman jonkinlaisia suorituspaineta tätä kirjottaessa...

Kokemus syövästä – Hodgkinin lymfooma

On ollut aikaa ajatella kaikkia asioita mitä elämä on tuonut tullessaan ja sitä on myös alkanut...

Testissä: Apple AirPods

Ostin tuossa noin kolme kuukautta sitten Apple Airpods langattomat kuulokkeet ongelmatilainteiden...

Testissä The Ordinary AHA 30%+BHA 2% Peeling Solution

Moi ja hyvää alkanutta vuotta 2021! Mun kiinnostus heräsi Kanadalaisen valmistajan The Ordinaryn...

Kiinteämpi kroppa ilman liikuntaa? – Kuivaharjaus

Heippa! Halusin jakaa kokemukseni kuivaharjaamisesta, koska olen kokenut kuivaharjauksen oikeasti...

Risteilyllä ja hiusjuttuja

En edes muista koska viimeksi on tullut käytyä risteilyllä. Nopeasti laskettuna ehkä n. 10 vuotta...

Karanteeniajan fiiliksiä yrittäjänä

Useita vuosia jokaiselle työpäivälle on ollut ainakin se yksi toimeksianto graafisen suunnittelun...

Ripsien kestovärjäys kotona

Heippa! Oon pitkään halunnut kokeilla ripsien kestovärjäystä kotona, joten Kärkkäisiltä tarttui...

Kyläpoliisi

Termi kyläpoliisi taitaa kuvastaa minua aika hyvin tällä hetkellä! Vai onko tää sittenkin...

Matka Thaimaahan

Varattiin matka syksyllä Thaimaahan ja peruutimmekin tämän n. viikko varauksesta työkiireiden sekä...

Yrittäjän oppisopimus

Moi! Tein viime viikolla peliliikkeen ja aloitin koulunkäynnin yrittäjyyden ohella. Aloitin...

Henkilökohtaisia fiiliksiä yrittäjyydestä

Moi! Tässä alkaa pian täyttymään toinen vuosi yrittäjänä. On päässyt tekemään niitä asioita mitä...

Uusi vuosi, vanha minä, mutta jollain tapaa uusi minä

Moi! Ihan ensimmäiseksi haluan kiittää kaikkia joiden kanssa olen ollut kontaktissa menneen vuoden...

Hampaidenvalkaisu Turkissa

MOI! Kovasti markkinoidaan Alanyassa hampaidenhoitoa suomalaisille. Sainkin käteeni esitteen jossa...

Turkki – Positiivinen yllätys

Olimme aviomieheni kanssa kesäkuussa Alanyassa viikon. En tiedä miksi kohdetta on tullut vältettyä...

Pin It on Pinterest